“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ISTORIE

Mircea Eliade, omul de geniu care a marcat cultura lumii – 112 ani de la nașterea scriitorului

MirceaEliade 1024x746

Istoric al religiilor, filosof, prozator și eseist, personalitate marcantă a culturii mondiale, Mircea Eliade s-a născut la 9 martie 1907, în București, ca fiu al lui Gheorghe Ieremia (devenit Eliade prin schimbarea numelui), ofițer, și al Ioanei (născută Stoenescu).

In copilarie, i s-a interzis sa citeasca. La inceputul secolului trecut, medicina nu avea solutii pentru miopia grava, iar parintii au fost sfatuiti sa-l tina pe micul Mircea departe de oboseala cititului. La scoala, a fost corijent tocmai la romana si limbi straine iar tatal sau il obliga sa studieze pianul, si ii organiza concerte la care veneau doar rude si prieteni.

Adolescentul miop care si-a trecut cu greu corigentele urma sa devina ilustrul profesor de istorie a religiilor din Statele Unite, iubit de hipioti si chiar in ziua de azi la o intrebare adresata pe forumul liceenilor „Care este autorul roman preferat?” cei mai multi au raspuns Mircea Eliade. Iata farmecul corigentului ajuns savant, al pianistului fara public, al calatorului exotic care a descoperit tainele Orientului, dar si iubirea pentru fiica unui invatat indian, al singurului om cu care Cioran vorbea romaneste, al activistului legionar care in timp ce scria articole antisemite lua pozitie impotriva persecutarii intelectualilor evrei, al idolului pentru generatii intregi de elevi si studenti din Chicago.

Eliade se obisnuise in copilarie cu eticheta de Elev indisciplinat si mereu corijent.Intr-o vara, din senin, el se hotara sa schimbe totul din proprie initiativa si cu propriile puteri. Daca toti il credeau o haimana, el le va dovedi ca nu este asa. Le-a pregatit o supriza iar arma lui a fost tocmai tocul cu cerneala.

Compozitiile literare ale tanarului miop au inceput sa ii aduca note maxime la romana. Profesorii erau convinsi ca a copiat dar eseurile erau originale. Au urmat note maxime la limbi straine iar lectura devenise o pasiune pentru adolescentul Mircea Eliade.

Romania anilor 1920 era deschisa cartre lume iar Eliade calatoreste mult. In Italia il cunoaste personal pe autorul sau personal Jovanni Papini iar limbile straine i se par usor de asimilat. Studiaza limba bengali in India, la curtea unui rajah bogat, iar iubirea pe care o impartaseste cu fiica profesorului sau ii aduce alungarea de la curte si o enorma tristete. Romanul dedicat tineret Maitreyi devine un clasic al lui Eliade si face istorie ca succes international. In total, opera sa include aproape 100 de volume, ca autor de beletristica, filosofie si eseuri stiintifice sau istorice.

Naturalizat cetatean american in 1966 devine profesor de istorie a religiilor la Chicago, iar numele sau devine cunoscut in toata lumea odata cu miscarea hippie.

Studiile sale in domeniul istoriei religiilor au oferit nu doar o carte unica ci o directie noua, o interpretare cu influente covarsitoare iar catedra de istorie a religiilor de la Univesitatea din Chicago ii poarta numele si astazi.

Cu totii am avut in mana la un anumit moment dat o carte scrisa de Mircea Eliade. Si nu doar noi romanii. Tatal sau a depus eforturi mari sa-l ajute sa devina celebru. Ca pianist.

Insa muzica pe care o citim in lucrarile lui Eliade este mai mult decat sunetul oricarui pian.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.