Incredibila poveste a soldatului NAZIST care a scris istorie in fotbalul englez! Urat de toti, A JUCAT CU GATUL RUPT in finala Cupei Angliei si a castigat trofeul

Bert Trautmann este un fost portar german, cu peste 500 de meciuri jucate la Manchester City in perioada 1949-1964. In cei 15 ani in care a jucat la City, el a reusit sa castige o Cupa a Angliei, dupa o finala in care a jucat cu gatul rupt, dar si titlul de fotbalistul anului. Se intampla in 1956.

Fost soldat nazist, decorat cu Crucea de Fier

Bert Trautmann s-a nascut in 22 octombrie 1923. La varsta de doar 18 ani, el a fost recrutat in armata nazista si trimis pe front. Ca membru al trupelor Luftwaffe, el a fost parasutat mai intai pe frontul de est si a luptat timp de 3 ani, timp in care a fost decorat de 6 ori. Una dintre decoratii a fost Crucea de Fier.

Spre finalul razboiului, in ’44, el a fost transferat pe frontul vestic al Europei si a fost capturat. A evadat de doua ori, dar nu si a treia oara. Unul dintre cei 90 de supravietuitori ai unui batalion de 1.000 de oameni, Trautmann a ajuns intr-un lagar de prizonieri de razboi din Ashton-in-Makerfield, Lancashire.

Botezat Bernd, acesta a fost numit Bert de englezi, care nu ii puteau pronunta numele. Germanul Trautmann a inceput sa joace fotbal in timpul in care era prizonier de razboi, fiindca nu erau multe de facut in lagar.

Bert Trautmann fusese clasificat ca „prizonier de tip C”, adica indoctrinat cu ideologia nazista. Acest lucru il transforma intr-un paria in orice comunitate, dar dupa o anumita perioada a primit gradul B. Ziua, el avea voie sa lucreze la fermele locale si sa relationeze cu localnicii. A stat in Lancashire pana in 1948.

Bert Trautmann juca la St Helens Town cu 9.000 de oameni in tribune. El fusese de multe ori tinta scandarilor oamenilor, care il numeau „nazist”, „Fritz” si „criminal de razboi”.

Chiar si asa, el nu a renuntat si a mers sa dea o proba la Manchester City. Pe atunci, formatia din Manchester evolua la nivelul primei divizii. A impresionat si a ajuns sa imbrace tricoul „Cetatenilor”. Cum Manchester City avea o baza importanta de suporteri apartinand comunitatii evreiesti, mutarea a iscat un boicot. Oamenii au amenintat ca nu vor mai merge la meciuri daca Trautmann intra pe teren.

Apogeul carierei lui Bert Trautmann a fost reprezentat de finala Cupei Angliei din 1956, care i-a adus si singurul trofeu din cariera. City a invins-o pe Birmingham cu 3-1, la capatul unui meci in care Trautmann a jucat cu gatul rupt. In minutul 75, portarul s-a lovit de un alt fotbalist, la o interventie. El s-a ales cu o accidentare grava. Cum la acea vreme nu se puteau efectua schimbari, el a continuat sa joace.

Cateva zile mai tarziu, doctorii l-au diagnosticat cu o vertebra dislocata. Ei i-au spus ca ar fi putut muri daca impactul era putin mai puternic.

Bert Trautmann s-a casatorit in acea perioada cu Margaret Friar, pe care o cunoscuse pe cand juca la St Helens Town. Ei au avut trei copii, insa unul dintre baieti a murit intr-un accident. O masina l-a lovit la scurt timp dupa ce Trautmann a castigat Cupa Angliei cu City. Viata cuplului s-a transformat, iar Trautmann si Friar au divortat. El a mai fost casatorit de doua ori pana la finalul vietii.

Bert Trautmann nu a jucat niciodata pentru o echipa nationala, desi a fost considerat unul dintre cei mai mari portari ai vremii sale.

Ca antrenor, el a activat in Burma, Tanzania, Liberia si Pakistan.

Bert Trautmann a incetat din viata in 2013 si a fost comemorat pe stadionul lui City.

Film despre Bert Trautmann

Pe 5 aprilie 2019, filmul The Keeper, avandu-l in rol principal pe David Kross, va avea premiera. The Keeper prezinta povestea lui Bert Trautmann, fostul soldat nazist ajuns erou la Manchester.

Loading...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.