“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Cum citim codul de pe oua. Iata CALITATEA si afla cum sa nu te lasi inselat

rase da gaini pentru oua

Pentru ca se apropie sarbatorile de Paste, consumu` de oua creste. Esti nevoit/a sa cumperi oua, daca nu ai alta sursa (bunici, parinti la tara, sau sa locuiesti chiar tu la curte si sa cresti gaini).

Sa trecem putin peste glume cu ouale ? Da! Un barbat are 2 “oua”, iar cei mai smecheri au 2 perechi de “oua”! Nah! Am trecut peste momentul de chicote si glume. Acum sa trec direct la subiect… Comisia Europeană, inca din 2002, a introdus o lege prin care in statele membre isi obliga producatorii sa marcheze ouale. La noi, in Romania, bazandu-ne pe sistemul “Daca-i sfarsitul lumii vino in Romania pentru ca suntem cu 300 de ani in urma cu totu`” s-a introdus ceva mai tarziu.

Dar astazi este folosit si la noi si cred ca este foarte important sa-ti spun cum se citesc toate numerele alea de pe oua. Prin presa umbla totul despre “cititi data de valabilitate” si chestii de genu` asta da` nu ne invata cum! Aici este lista numerelor si cum sunt folosite.

Aceste numere apar chiar la inceputul codului (vezi poza) pe langa alte informatii de genu` nr. producatorului, tara si judetul de productie si data de valabilitate.

Codul „3” – pasari crescute in sistem industrial tip baterie;
Codul „2” – pasari crescute pe sol;
Codul „1” – pasari crescute in aer liber;
Codul „0” – pasari crescute in sistemul agriculturii ecologice.

Cred ca fiecare dintre noi stim clar ca produsele “eco” (sau ecologice) sunt cele mai bune, dar sunt mai scumpe. La noi, in iubita Romanie, nu toate produsele eco si-au luat aceasta moda. Este riscant sa cumparam oua nemarcate cu o data si cu acest numar (risti chiar spitalizarea, in cazul in care ouale sunt stricate sau se strica repede si le consumi).

In ordine descrescatoare, ouale cu codul “3” sunt cele mai jegoase si nerecomandate.

Gainile care fac ouale, in sistem industrial tip baterie, nu au nici o legatura cu ouale crescute natural pana acum cativa ani de oameni. Gainile sunt stresate (cred ca toti au auzit aceasta sintagma la TV in ultima perioada), spatiul alocat unei gaini care face oua este practic… fix cat gaina, fara nici un centimetru patrat in plus. Pentru ca nu se poate misca si nu se poate scarpina gaina produce hormoni de stres. Tu cum reactionezi daca te mananca in talpa cand esti la sedinta, sau la o intalnire cu o gagica misto rau si nu te poti scarpina? Iti vine sa inebunesti si sa-i dai cu tava in cap ospatarului si pe urma sa te scarpini cu toata masa, nu? Eh… caina aia toata viata ei nu are sansa sa faca nimic asemanator. In plus, nu se prea poate afla cu ce sunt hranite pasarile respective. Pot exista controale peste controale, dar e greu de controlat o catitate atat de mare de furaje date gainilor. Nu se stie exact ce hormoni de crestere si in ce cantitate sunt folositi, asa ca riscul unui ou notat cu “3” la inceputul codului sa fie un ou “modificat genetic” si riscant pentru sanatatea ta creste. Ah! Sa nu uitam ca in Marea Britanie, Belgia si inca vreo cateva tari din UE cresterea pasarilor (si/sau recoltarea de oua produse de acestea) este interzisa!

Codul “2”, cu pasarile crescute pe sol, nu inseamna ca sunt mai sanatoase. Diferenta este faptul ca nu sunt etaje intregi de cutiute in care sunt crescute pasarile. Defapt este vorba de o sala mare, cu geamuri detasabile, cu solul facut din pamant (dar pentru ca e mare hala, lumina e slaba si ventilatia la fel). Acolo sunt ingramadite multe pasari (adica… sunt chiar ingramadite, cum stam noi in autobuze dimineata, cand mergem la facultate sau munca). Hrana acestora este de asemenea “suspecta”, iar conditiile, desi mai bune ca prima varianta, este inca la un nivel greu de suportat oricarei fiinte… => din nou, in cantitati mai mici, hormoni de stres.

Evident, codul “1” si “0” sunt cele dorite. De obicei ouale de la tara, sau din piata, direct de la producatori (daca-i cunosti personal), sunt varianta cea mai buna. Cam astea sunt ouale care le vrei pe masa ta pentru sarbatorile ce se apropie.

Oricum, prea multe oua mancate intr-o zi de un om nu sunt sanatoase… chiar daca sunt toate cu codul “0”. Organismul uman nu suporta o cantitate mare de oua. Printre cele mai grave cazuri aparute dupa un consum excesiv de oua (oul rosu + drob de miel, care are ou + cozonacul, care are ou + oua umplute) la o singura masa sunt accidentele cerebrale vasculare. Desigur, acestea sint cazurile grave, pentru ca, pe de alta parte, pot aparea constipatii, senzatii de voma, greata, dureri de cap. Ouale nu se mananca crude, fiindca nu se digera bine, nu se absorb bine (proteinele) si pot fi iritante pentru tubul digestiv (in cantitati mai mari). Medicii recomanda un ou pe zi. Gandeste-te ca un singur galbenus contine cca 300 mg de colesterol, iar albusul contine o gramada de protenine (din cauza asta culturistii consuma mai multe oua… defapt doar albusul). Sursa

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.