Cine a inventat ceasul

ceasul

Se crede că ceasul, aşa cum este el cunoscut astăzi, a fost inventat în 1300, dar nu există o dată exactă. Instrumente de cunoaştere a momentului zilei au existat încă din antichitate. Egiptenii au construit ceasul solar, obeliscul. Orele erau determinate după felul în care se mişcau pe pământ umbrele făcute de lumina solară.

Asta îi ajuta să ştie în ce moment al zilei se aflau. De asemenea, un alt model primitiv de măsurare a timpului este clepsidra. Este un vas din sticlă cu 2 compartimente. Cel de sus are o cantitate de nisip, apă sau mercur care picură în compartimentul de jos într-un anumit interval de timp.

Clepsidra a fost folosită în Europa în secolul XIV. Primul ceas public a fost făcut şi ridicat în Milano, Italia, în 1335. Oamenii nu au avut ceasuri în casele lor până în secolul al XIV-lea.

În 1500 un lăcătuş german numit Peter Henlein a început să facă ceasuri mici care aveau numai braţul pentru a indica ora, nu şi cel pentru minute şi nu aveau protecţie de sticlă deasupra. Aceste ceasuri erau de mărimea unui puc de hochei şi erau cărate în mână sau în buzunar, nu prinse la încheietura mâinii.

Ceasul de mână a apărut în Primul Război Mondial. A fost purtat pentru prima dată de fizicianul francez Blaise Pascal. În 1577, Jost Burgi a inventat braţul pentru minute.

Primul ceas electronic care folosea o baterie a apărut abia în 1953. Iar primul ceas de alarmă a fost inventat de Levi Hutchins în 1787. Alarma din acest ceas suna numai la ora 4. (ipedia)

Loading...

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.