“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
POLITICA

Basescu, ultima conferinta ca presedinte (VIDEO integral)

traian-basescu-il-primeste-joi-la-palatul-cotroceni-pe-eckhard-cordes-107235-1

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în conferinţa de la finalul mandatului, că România este în prezent o ţară sigură din punct de vedere al securităţii şi nu riscă o invazie, dar sunt necesare investiţii în armată, el menţionând totodată găzduirea a două comandamente NATO. Traian Băsescu a declarat că îi va preda lui Klaus Iohannis o ţară care îndeplineşte toate criteriile de convergenţă, în vederea intrării în zona euro, el apreciind că vom deveni membri ai zonei euro mai devreme de 2019.

Câteva din declarațiile lui Traian Băsescu:

“Vreau să mulțumesc românilor pentru onoarea pe care mi-au făcut-o de a le fi președinte timp de zece ani. Este o onoare pe care nu o voi uita până la sfârșitul vieții nici eu, nici soția mea, nici familia mea, este o onoare pentru care mă simt dator să continui la atingerea obiectivelor pe care românii le au.”

“Am convingerea că ultima legislație care vizează punerea la îndemâna serviciilor de informații a accesului la internet și un control al operatorilor pe cartele PrePay este o măsură care poate preveni atacuri teroriste și atacuri cibernetice la adresa României. Trebuie însă avut grijă mare, și aici vorbesc despre modul cum se face controlul serviciilor de informații, pentru ca niciodată, nimănui să-i nu treacă prin cap să ajungă la abuzuri, pentru că internetul a devenit pentru noi toți un mod de viață și accesul la chestiuni de ordin personal, care pot fi utilizate pe urmă public, este un acces care trebuie controlat.”

“Nu există, cel puțin din abordarea unui șef de stat, fie că este Băsescu, fie că este Obama, fie că este președintele Franței sau oricine altcineva, și vă spun dintr-o experiență de zece ani în care mă mișc în lumea asta, nu există imperativ mai mare pentru un șef de stat decât securitatea.”

“De la intrarea în UE, și asta este poza de astăzi, România a făcut progrese formidabile pe care nu le recunoaștem, dar ele sunt și sunt consemnate, spre exemplu rata inflației este de 1,4% , rata la dobânzile pe termen lung este de 4,8%, cursul de schimb euro-RON este într-o marjă mică de 15% — România are doar 5,1% la minus 0,6, deficitul bugetar este sub 3%, datoria publică este 37,9% față de 60% cât avem dreptul să avem. Astăzi România îndeplinește criteriile de convergență, criteriile de la Maastricht, deci îi voi preda domnului președinte Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență în vederea intrării în zona euro.”

“De asemenea, dacă privim la evoluțiile economice din România în ultimii 10 ani, spre exemplu, în anul 2004 inflația a fost 9,3%, în anul 2014 inflația este 1,5%, la luna noiembrie. PIB — vi-l dau în euro ca să fie comparabil, 61 de miliarde în 2004, PIB, în 2014, 152 de miliarde, deci o creștere de 2,5 ori a PIB. Foarte important, exporturile în 2005 au fost 11,6 miliarde, iar exporturile anul acesta vor depăși 50 de miliarde. Spectaculos în raport cu situația medie din Uniunea Europeană este ponderea industriei. Dacă la nivelul Uniunii Europene ponderea industriei în PIB este de 17-18%, în România, ponderea industriei în PIB este de peste 33%. Ea nu este o realitate a acestui an, am privit evoluția pe ultimii 10 ani. Preponderent, investițiile străine directe s-au făcut în producție, în industrie. De aceea avem o structură foarte bună a economiei. Important este să o menținem. Este adevărat, într-o economie încă mică, o economie care are un PIB de 152 de miliarde, dar structura este foarte bună.”

“Eu cred că în maximum doi ani România nu va mai avea deficite ale bugetului de stat consolidat. De ce s-a ajuns la acest lucru? Pentru că statele vechi membre ale Uniunii Europene au ajuns la grade de îndatorare de peste 100%, au ajuns la grade de îndatorare de 80-90%, chiar și 130%, cum a fost situația Greciei și, dacă nu mă înșel, și Portugalia a fost tot peste 100% grad de îndatorare. 100% înseamnă că ai o datorie cât Produsul Intern Brut, ceea ce este enorm și face din țară, la un moment dat, o țară care își asigură prosperitatea cetățenilor din împrumuturi, numai că împrumuturile trebuie și date înapoi.”

“Simt o frustrare extraordinară că am avut ideea nefericită a introducerii votului uninominal, pentru că a fost un eșec total. A plecat ca idee, hai să știe oamenii pe cine votează, a ajuns în dezbaterea cu societatea civilă și domnul profesor Pârvulescu are un mare merit aici, votul uninominal compensat, ceea ce a dus la acest monstru de Parlament cu 590 de parlamentari. Deci, este un eșec major, pe care eu l-am susținut.”

“Eu am trimis la Parlament un proiect de revizuire care nu schimbă fundamentele actualei Constituții, pe care o consider o Constituție bună în principiile ei, ci doar clarifică niște articole care lăsau loc la interpretare. În modificările pe care le-am propus chiar am ținut cont de hotărârile CCR ( …). Revizuirea Constituției este un alt eșec.”

“Poate aceasta este satisfacția supremă a mandatului meu, aceea că, începând cu 17 noiembrie, atât PSD, cât și liberalii au în discurs independența justiției și statul de drept, le mai trebuie timp să internalizeze treaba asta, să fie convinși că fără statul de drept nu este stat democratic.”

“Dar faptul că astăzi, după 16 noiembrie, aud liderii acestor partide vorbind de stat de drept, și nu numai liderii, oricine merge la televizor, — stat de drept, independența justiției — am să le aduc aminte că pentru acest discurs m-au suspendat de două ori. Dar este bine, pentru că atunci când vor și internaliza acest discurs avem garanția că reforma în justiție este ireversibilă. Până când cele două mari partide, PSD și PNL, nu vor fi convinse că asta este soluția reală, iar acum, fiind la putere majoritatea PSD, că asta este șansa României — justiția independentă, dar și bine făcută, desigur — până când ei vor internaliza acest lucru și vor fi convinși că asta-i drumul, încă mai avem riscul pasului înapoi în justiție. Dar eu sunt extrem de încurajat de discursul lor de după 16 noiembrie. Liberalii au început ceva mai devreme, de prin aprilie. Dar acum a venit și PSD-ul pe același discurs.”

“Iată satisfacția mea, după 10 ani de mandat: să auzi PSD-iștii bătrâni vorbind de stat de drept, cei care stabileau la ședința de partid când îi deschidem dosarul lui Băsescu.”

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.