“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMIC

2024 vine cu modificari fiscale de cosmar. Lista noilor reglementari care intra in vigoare de la 1 ianuarie

anaf cluj 610x300 1

Anul care incepe chiar de luni va aduce modificari fiscale importante despre care consultantii spun ca vor descuraja investitiile, iar expertii Fondului Monetar International ca sunt bine-venite dar insuficiente.

Nou regim fiscal va afecta atat persoanele fizice, prin prevederi referitoare la anularea unor facilitati, cat si companiile, prin impozitarea suplimentara a cifrei de afaceri sau restrictii privind detinerile in cazul microintreprinderilor, subliniaza Agerpres.

Companiile care inregistreaza o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plati un impozit de minimum 1% pe cifra de afaceri, in timp ce operatorii din sectoarele petrol si gaze naturale, cu afaceri ce depasesc 50 de milioane de euro, vor avea de achitat un impozit suplimentar de 0,5% din veniturile totale ajustate cu venituri neimpozabile, investitii si amortizari.

Institutiile de credit vor plati un impozit suplimentar calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a unei cote de impozitare de 2% in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, respectiv de 1% incepand cu 1 ianuarie 2026. Valoarea cifrei de afaceri cuprinde venituri din dobanzi, dividende, taxe si comisioane, respectiv alte categorii de venituri.

Pentru microintreprinderi, sunt doua cote de impozitare a veniturilor: cu 1% pentru cele care realizeaza venituri ce nu depasesc 60.000 euro, respectiv cu 3% pentru cele care au venituri ce depasesc 60.000 euro sau desfasoara activitati, principale sau secundare, in domeniile editare produse software, facilitati de cazare, restaurante, catering pentru evenimente, baruri, activitati juridice (societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati), activitati de asistenta medicala generala sau specializata, stomatologie. In plus, un actionar/asociat va putea detine peste 25% din valoarea actiunilor/ partilor sociale doar la o singura companie din aceasta categorie, fata de 3 microintreprinderi, in prezent.

Persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate in baza unui singur contract individual de munca si pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei, inclusiv. Suplimentar, persoanele fizice pot opta pentru plata contributiei datorate la fondul de pensii administrat privat. Aplicarea facilitatilor fiscale se limiteaza pana la data de 31 decembrie 2028.

In sectorul constructii, precum si in sectorul agricol si in industria alimentara, va exista scutire de la plata impozitului pe venit aplicabila numai pentru veniturile realizate in baza unui singur contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, si pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei, inclusiv. In plus, este eliminata exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si scutirea de la plata contributiei de asigurari sociale datorate de catre angajatori pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite, speciale sau in alte conditii de munca.

Freelancerii care obtin venituri din activitati independente, determinate in sistem real, nu mai pot avea cheltuieli de sponsorizare care sa fie deductibile. De asemenea, acestia isi pot deconta cheltuielile cu abonamentele de sport in limita a 100 de euro pe an (fata de 400 de euro/an, cat era pana in prezent).

Sumele reprezentand valoarea nominala a tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta acordate potrivit legii vor fi incluse in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor, astfel ca vor fi impozitate cu 10%. Ministerul Muncii a anuntat ca din februarie 2024 valoarea maxima a unui tichet de masa creste cu 14%, de la 35 de lei in prezent la 40 de lei. De asemenea, valoarea voucherelor de vacanta creste la 1.600 de lei.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pe fiecare sursa de venit, la o baza anuala de calcul egala care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 salarii minime brute pe tara.

Livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta va avea o cota de TVA de 9%, in 2024, in crestere de la 5% in prezent. De acelasi regim vor avea parte si centrele de fitness/bazele sportive, activitatile recreative (parcurile de distractii/recreative, balciuri), intrarea la evenimente sportive, precum si livrarea de locuinte sociale (cu pastrarea plafonului de 600.000 de lei) si livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa. Se va trece de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 grame/100 grame produs. Laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica se adauga pe lista alimentelor cu zahar adaugat care vor avea in continuare un TVA de 9%, pe langa cozonac si biscuiti. Pentru transportul de persoane in scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majoreaza de la 5% la 19%.

Se vor introduce in sfera produselor supuse accizelor nearmonizate bauturile nealcoolice cu zahar adaugat/continut de zahar intre 5 – 8 grame/100 ml, 0,4 lei/litru, si peste 8 g/100 ml, 0,6 lei/litru. De asemenea, se majoreaza cu 7,5% nivelul accizelor pentru produsele de tutun, in timp ce in cazul produselor cu alcool va exista o crestere cu 10%, de la 1 ianuarie 2024.

Va fi aplicat un impozit de 0,3% pentru proprietatile reprezentand cladiri rezidentiale, cota fiind aplicata asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2,5 milioane de lei. In cazul autoturismelor, cota se va calcula asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.

Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de catre o firma ajung in acelasi timp si la autoritatile statului, dar si la firma/ institutia care trebuie sa plateasca acele facturi, devine obligatoriu pentru majoritatea firmelor din Romania (cu cateva exceptii). In prima etapa a aplicarii RO e-Factura, respectiv in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, firmele au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia cu alte companii si in relatia cu institutiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu sa factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi amenzi.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.